Hos
arkitekten

Arkitekten, träet och livscykeln

På Kronanbacken i Luleå står tre kedjehus som fångat träets möjligheter ur så många aspekter att det gjordes ett tv-program. Om möjligheterna, ja, men också om arkitekten som såg dem.

En arkitekt har oftast en beställare, ett fastighetsbolag eller byggföretag som ger dig ett uppdrag. Men om du både är beställare och arkitekt. Och dessutom ska vara den som bor där i slutändan. Men rita inte för dig själv, det är totalt tre hus, där helt andra behov kan vara de viktiga. Det var en av utmaningarna. Den andra - ta vara på omgivningen, en "obyggbar" tomt. Och gör det på ett hållbart sätt.

Svårt, tänker man. Lyxigt, tänker Josefina Nordmark.
- Från början var det ett projekt för vårt fastighetsbolag Eljest, men jag såg snabbt att hit kunde ju jag flytta. Så jag bokade in mig själv i ett av husen.
Som en av arkitekterna var Josefina med och gjorde valen till alla husen och i slutändan så fick hon som inflyttare noggrant utvalda material utifrån hållbarhetsperspektivet.
- Det är lyxigt att bo i ett hus som man har fått vara med och rita upp själv. Men samtidigt få känslan av att köpa nytt.

Som arkitekt har man viss möjlighet att styra valen och här har de gjort hållbara val, vägt mot ekonomi, estetik och funktion. Idén var att kunna erbjuda ett färdigt koncept i materialval för köparen och så är det inte så ofta.
- De som har köpt husen har uppskattat det. Det brukar vara många val som ska göras i processen.

Tomten stod obebyggd, angränsande mot härlig norrbottnisk skog och funderingen kring varför den inte var bebyggd fanns där. Kraven i markanvisningarna var tydliga och utmanade tanken.
- Det var en skissprocess men vi kände direkt att den här platsen krävde något som verkligen var anpassat. Sluttningen var ju till exempel något att förhålla sig till. Men även skogen. Vi ville ju absolut inte bygga bort naturkänslan.

Trä genomsyrar projektet och tittar man utifrån var det förstås givet att hitta färgerna och samhörigheten med naturen. Men valet är också gjort med tanke på hållbarhet och materialens livscykel. En viktig parameter var energiåtgången vid tillverkningen i jämförelse med andra material. Koldioxidutsläpp och transporter är viktiga aspekter. Men det är inte bara där som trä hamnar högt på listan av smarta val. Kom ihåg: livscykelperspektivet.
- En gipsskiva ska spacklas, slipas och målas, kanske flera gånger under sin livstid. En träpanel har en egen levande yta och kan sitta där och åldras på ett väldigt vackert sätt.

Men visst, estetiken. Att använda träet för att skapa kontraster.
- Träet har en levande yta som skapar en ombonad och hemtrevlig känsla. Det är väldigt tacksamt för att det går att forma och skapa lösningar på ett sätt som andra material inte kan erbjuda. Här har vi också använt träet till att skapa karaktär. Sammantaget en miljö där träet verkligen kommer till sin rätt.

Den som vill se mer av möjligheterna, känslan och karaktären letar här: SVT Play "Hemma hos arkitekten", S:2 A:5