Drömmen om det fossilfria livet

Hon lyfter gärna fram ensamheten. Hon är ju därifrån. Ensamheten, alltså. Faktiskt sjätte generationen som vuxit upp i där. Hembyn som också gränsar till skogsskiftet som blev en av Heidi Anderssons och Björn Ferrys första investeringar. Och som nu tar allt mer tid och engagemang. Mest för Björn, som blivit skogstokig. Fast på ett bra sätt.

- Jag är ju uppväxt i ett skogsbruk så för mig har det alltid följt med. Jag ville så gärna köpa fastigheten som mina förfäder härstammar från innan de hamnade i Ensamheten och lockade med Björn på tanken. Sedan dess har det exploderat för honom. Han pratar mycket skog numera...
Tillsammans fast inte nödvändigtvis.
- Man kan ju börja i varsin ände av området som ska röjas, då ses man ju ändå inte förrän i slutet av dagen när det är dags för hemfärd, skrattar Heidi.
De tillbringar förstås mycket tid i skogen. Det här speciella året blev det extra mycket, så pass att 60 ha röjdes.
- Det blev ju en hel del tid då alla uppdrag blev inställda. Fast bra sätt att använda tiden. Och smittsäkert.

Man kan se skogen som rekreationsområde eller naturresurs. Vilket det är. Men Heidi väljer ett andra ord:
- Skog är en livsförutsättning för oss alla, men det ger också livslång meningsfull underhållning.
Tillsammans äger de 1000 ha livslång underhållning som vårdas och brukas med ekologi och balans i fokus. FSC och PEFC-certifierat skogsbruk. Förstås. För en som är född "mitt i skogen" och haft naturen så nära är det kanske självklart, men det måste ändå ändå sägas. Att värna om miljön är givet.
- Som liten ville jag bli miljöaktivist. Och armbrytarproffs.

Med 11 VM-guld och väl anlitad föreläsare och profil inom miljöfrågor så får man väl säga att hon nått målet. Aktivismen är kanske mer förknippat med synsättet än handlingen, om vi uttrycker oss lite filosofiskt. Målet är att hon och Björns familj ska vara fossilfria till 2025 (den resan följer du på fossilfri.com). För att förklara detta med synsättet ställer Heidi den retoriska frågan "är den livsstilen eftersträvansvärd?" och utvecklar:
- Blir det för extremt kan ingen göra likadant. Vi vill ju inspirera människor till att göra klimatsmarta val. Ska du vara fossilfri 2021 så måste du klippa banden med övriga samhället och det vill inte vi. Vi vill vara en del av vårt fantastiska Sverige. Samhällsfunktioner som t ex omsorg och brandförsvar är till största delen fossilbaserade. Målet är ju att hela Sverige ska kunna ställa om. Vi bidrar genom att visa att det går om man tänker till. Man behöver inte ge upp något.

Heidi och Björn bor i Storuman. I en lägenhet. Lägenhet?
- Men Arga snickaren sa att det är ett radhus, så det är väl det, skrattar Heidi.

Fast det är inte det boendet som ligger närmast hjärtat. Det är livsdrömmen Ekohuset. Ett bygge som färdigställdes 2019 och förstås byggt med hållbarhet i fokus. Giftfria material, återvunna, naturliga. Ett projekt blandat med upptäckarlusta och aktiva val. Sånt som gör drömmar till verklighet. Ekohuset är förstås inrett med massiva golv och paneler av senvuxen norrländsk fura. Många naturliga val, återbrukade delar och en livsmiljö i harmoni.

Vi tillåts störa mitt under ett arbetspass i jaktkojan. Ett helt annat hus med naturlig prägel. Höggravid handsågar Heidi panel som längtar upp på väggarna. Man kan tänka sig att en miljöaktiv armbryterska väljer att handsåga för att det är det rätta sättet. Svaret är enklare: det finns ingen el i stugan.
- Att sätta panel i stugan är ett fantastiskt gravidjobb, för det är så svalt vid timmerstommen! Och den här panelen är så fin.
Även fast familjen i alla tider sågat och hyvlat själva, så är denna från fabriken i grannkommunen Sorsele. För riktigt så här fin panel kan de inte göra "hemma".
- Men tack vare att jag köpt den av Baseco, så kan den ju faktiskt komma från min egen skog, säger Heidi och klappar på panelen.

Lunchen närmar sig. Och lite vila. Orken i en höggravid kropp kan tryta. Men engagemanget. Inspirationen. Aldrig.